Story-seminar med Robert McKee: Manuskript-guru fra Hollywood

posted in: Forfatterliv | 0

"A great story beautifully told."

Så enkelt er det.

Og så svært er det.

25.-27. november 2016 brugte jeg 3 dage på at lytte til manuskript-guruen fra Hollywood:

Robert McKee på hans berømte Story-seminar. 

A friend?

Alle tre dage sad jeg på forreste række på VIP-plads lige foran McKee.

Med skarpladt stiftblyant og notesbog, som den flittigste stræber-elev.

Man skulle være der tidligt for at få en af de pladser.

Den ene dag sad Mark fra Finland til højre for mig. Mark bor i Lund og fortalte i pauserne om sine interessante og hemmelige film-idéer, som jeg ikke skal afsløre her. Samme dag fortalte Robert McKee en joke:

"When you are in Hollywood:
How can you tell if someone is a friend?
Well ... a friend is someone who stabs you in the front ..."

Nå, men måske blev jeg "venner" med Mark?

I hvert fald skete der det, at jeg lyttede intenst til Robert McKee og havde fået skrivekrampe af de mange noter. Ubemærket ville jeg strække min højre arm - det kan man jo sagtens samtidig med dyb koncentration. Så mens jeg rullede med skuldrene og strakte og drejede højre arm, stak jeg min stiftblyant i låret på Mark!

Jeg hev straks arm og blyant til mig, men kunne ikke sige noget i den store stille sal lige foran Robert McKee! Ikke engang et ordentligt undskyld. Jeg hviskede "sorry", men så tyst, at det vist ikke kunne høres. Mark tav tappert stille og flyttede sit ben så langt væk som muligt.

Næste dag sad Mark et par stole længere væk ...

Han påstod, at han ikke var kommet tidligt nok til VIP-pladsen fra dagen før. Hm …

Robert McKee

Robert McKee er født i 1941 i USA. Uddannet skuespiller. Har udgivet flere bøger om at skrive, bl.a. bogen ”Story”, som svarer til det, han gennemgår på sit 3-dages seminar med samme titel. Han har holdt seminaret flere gange årligt rundt om i hele verden siden 1984. Læs evt. mere her.

Jeg havde hørt om McKee og hans Story-seminar fra min forfatterkollega Line Leonhardt, som var på McKee’s Story-seminar i London. Hun har skrevet om oplevelsen og det store udbytte i ”Forfatteren, 2016, nummer 4” og på sin blog. 

Jeg tog til Malmö sammen med to andre forfatterkolleger Dorte Schou og Sara Ejersbo Frederiksen. Alle fire gik vi på det samme hold på Forfatterskolen for Børnelitteratur 2012-14.

 

Intenst program

Og når jeg siger 3 dage, mener jeg 3 meget fulde dage:

Hver dag varede programmet fra kl. 9-20 med pauser hver anden time. Med fuldt engageret lytning. Total stilhed.

McKee gider ikke småsnak eller mobiltelefoner.

Så selv om der var omkring 300 personer i salen, så var der helt stille - bortset selvfølgelig fra McKees fortællen.

Det var 3 intense dage. 3 vidunderlige dage.

Og med 60 siders passionerede noter som bliver flittigt brugt.

 

 

Livet er ikke en historie

Vi siger nogle gange, at virkeligheden overgår fantasien. Og mange forfattere lader sig inspirere af virkelige hændelser.

Men en god historie afspejler ikke livet i sig selv, men er mere end bare livet, vores oplevelser og de anekdoter vi fortæller hinanden.

En god historie er ifølge Robert McKee ordnet så:

"Stories expresses how and why life changes."

Mange gode råd – og så alligevel …

Robert McKee brugte 3 dage på at gennemgå et væld af principper for den gode historie.

I alle pauser var han tilgængelig for spørgsmål og autografer. Der var oftest kø, men en af dagene, var han helt alene og uden kø.

Jeg tog mod til mig og gik op for at stille ham et spørgsmål på mit skoleengelsk.

Jeg husker ærligt talt ikke, hvad jeg spurgte om, men jeg husker meget tydeligt, at han svarede positivt og venligt, at kun forfatteren bør udtale sig om, hvad forfatteren bør gøre.

Selvfølgelig er det en måde at slippe uden om at skulle tage stilling til alle mulige skriveprojekter, men det stemmer overens med, hvad han sluttede seminaret af med at sige (og jeg fik en autograf):

“There are no rules to writing.
There are principles.
&
An artist does not ask permission.
They know the principles and they know why they want to follow or break them.”