Læserreaktioner
“Allerførst undrede jeg mig over hvad der foregik på Tivolituren. Da jeg nåede til sidste side, græd jeg. Og da jeg dagen efter fandt et stykke af en rød ballon, fik jeg kuldegysninger.”
- En far med voksne børn.
Læserreaktioner
“Bogen hjalp mig i min sorg ved at den insisterer på, at det er i orden at være glad, selv om man sørger. Det er godt for mig at kunne gå ind og ud af sorgen og glæden. Det betyder ikke, at sorgen eller kærligheden til mit barn er væk.”
- En far, der har mistet et barn.

Smuk bog om sorg hos børn

Hils far er en hjertevarm og omsorgsfuld bog om sorg og savn hos pigen Anna, der har mistet sin far og som i historien når et stykke af vejen til accept af sit tab. Handlingen foregår i Tivoli og til sidst på kirkegården.

Anna spekulerer over, hvordan hun kan komme i kontakt med sin far, om faren kan se hende og moren, om han ved, hvordan de har det, og om han selv har det godt, der hvor han er.

Som børn oftest gør det, går hun ind og ud af sorgen, og hendes mor følger med Anna i den bevægelse. Moren sørger for at der både er plads til glæden, fx ved at gå i Tivoli, og til sorgen, tankerne og de svære følelser. Hun giver Anna plads til følelserne uden at dømme, bagatellisere eller omskrive følelserne.

Alt dette fortælles ikke direkte, men kan ses i billederne og høres i historien, der handler om at flyve, om duer, om farens pandekager og om forsøg på at komme i kontakt med faren.

Læserreaktioner
“Vi har været glade for at læse i din bog. Den er så fin, både på helsiden og illustrationerne er så fine. Jeg synes dine pointer giver rigtig god mening, at det er helt ok at være glad og at det er helt ok at have et forhold til sine elskede døde.”
- En mor, der har læst bogen med sit barn, i en familie der mistede et barn.
Læserreaktioner
“Både illustrationer, farver og bogens handling er meget fine og genkendelige. Det er ikke alle børnebøger om sorg, hvor universet er lige relaterbart eller genkendeligt - fx indeholder mange "magiske" eller meget abstrakte elementer - men din bog lægger sig op ad hverdagslivet og det virkelige, konkrete liv på en god måde. Samtidig med, at den også åbner op for abstrakte eller overempiriske tolkninger af døden, tænker jeg.
     Jeg synes også, at det er godt med en bog, der viser, hvordan sorgen og savnet fletter sig ind i hverdagslivet, men at det er muligt at foretage sig hyggelige ting sammen alligevel og mindes på en konstruktiv måde. Altså forstået som om, at man kan gøre hyggelige og rare ting sammen, der minder om afdøde, fremfor fx slet ikke at tale om ham/hende eller gemme alt væk, der relaterer sig til det fælles liv, man levede førhen.”
- En mor, der har læst bogen med sit barn.
Hjælpeguide

Jeg er i gang med at skrive en kort hjælpeguide, der vil kunne downloades. Guiden er tænkt som hjælp til den voksne, der vil læse bogen sammen med et barn.

Der vil bl.a. være særligt fokus på den voksne, som selv er ramt af sorg og savn, samtidig med at skulle tage sig af et eller flere børn i sorg.

Har du spørgsmål, jeg skal overveje, vigtige ting der skal være med eller nogle gode idéer, så modtages alt dette meget gerne på info@hannedagmarraaberg.dk

Læserreaktioner
“Skriv endelig nogle flere gode bøger!”
- En mor, der har læst bogen med sit barn.
Hvordan kan bogen hjælpe?
Bogen, historien og de mange detaljerige billeder kan være en vej til at tale med børn, der har oplevet tab. Nogle børn taler af sig selv, andre har brug for hjælp til at tale.

Bogen kan være en hjælp til at bearbejde sorg for de børn, der ikke har lyst til at tale om sorg og savn, og som kan have gavn af at se og høre om, hvordan andre børn tackler et svært tab.

Bogen kan også være et middel til at tale med barnets kammerater, så de kan få en forståelse for nogle af de følelser, man har, når man mister.

Bogen kan desuden bruges til at tale om sorg generelt på tidspunkter, hvor ingen er i sorg, så børn og voksne kan gå ind i historien med et overskud og kan gå videre i livet med en god viden til, hvis de senere selv oplever et forfærdeligt tab eller kender en der oplever et tab.

Målgruppe 3-7 år
Bogen egner sig især til børnehavebørn og indskolingen, men også voksne i sorg føler sig tiltalt af den enkle og stærke historie med de smukke billeder.
Illustreret af Mo Maja Moesgaard
Støttet af Statens Kunstfond
Forlaget Eksistensen, 2017
ISBN 9788741002194

Find "Hils far" på forlagets hjemmeside.

Interview

Interview i Rødovre Lokal Nyt om Hils far (side 12 i denne e-avis).

Her et par citater fra interviewet.

"Ny bog om sorg: Den lokale forfatter Hanne Dagmar Raaberg har udgivet en varmhjertet børnebilledbog om det at miste, savne og hvordan det føles for et barn, når ingenting er, som det plejer at være.

Hanne Dagmar Raaberg bor i Rødovre og er cand.mag. i retorik. Hun er desuden uddannet fra Forfatterskolen for Børnelitteratur 2012-14.
"Der findes også børn (og voksne), der lukker sig helt inde i sorgen, og som ikke kan tale om deres egne følelser. Hvis barnet slet ikke har lyst til at tale om sig selv, kan man med “Hils far” i hænderne tale om historien i bogen i stedet for," siger hun."

Anmeldelse

Bogbotten ejes af Selskabet for Børnelitteratur, IBBY Danmark og har et korps af professionelle anmeldere.

Bogbotten skriver blandt andet:

“Hvert år rammes børn af den sorg og det savn, det er at miste en far. Det at skulle leve videre i en tilværelse, hvor intet er, som det plejer at være. Hanne Dagmar Raaberg og Mo Maja Moesgaard har med Hils far skabt en både hjertevarm og særegen smuk billedbog.”

“Hils far anbefales varmt til daginstitutioner og til førskolebarnet til dialogisk oplæsning om det at savne, være bange for og frygte. Desværre en virkelighed alt for mange børn kender til.”

 

Anmeldelse

Uddrag af anmeldelse hos Børnenes Bøger, der gav "Hils far" 5 stjerner ud 6:

"HILS FAR af Hanne Dagmar Raaberg er en hjertevarm og meget smukt illustreret børnebog om at miste og savne en far. Det originale visuelle udtryk skaber en helt særlig stemning, som nok især den voksne læser vil sætte pris på."

Børnenes bøger havde desuden "Hils far" som en af månedens favoritter i november 2017, da bogen udkom.

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/6

Læs hele anmeldelsen her.

 

Anmeldelse

Book me up, Scotty giver Hils far 4 ud 6 kaffekopper og skriver blandt andet:

“Anna har mistet sin far. Mor sørger for, at livet fortsætter med sjove stunder i tivoli, men i det ene øjeblik kilder det i maven og suser sjovt i ørene, og det næste øjeblik kommer sorgen svævende som de duer, der flyver rundt ved fars grav.”

“Alt i alt er det en sød fortælling, som får en lykkelig slutning trods alt – far kommer naturligvis ikke tilbage, men det gør lysten til røde pandekager, også selvom det er mor, der skal lave dem.”

Det smukke billede med ballon og blomster samt billedet af kaffekopperne er kreeret af Maria Johansen, der står bag Book me up, Scotty.

☕️☕️☕️☕️/6

Anmeldelse

En fin og meget kort anmeldelse fra Kirkekultur.nu, her i sin fulde længde:

”Hils far” er skrevet af Hanne Dagmar Raaberg og illustreret af Mo Maja Moesgaard.
Den handler om Anna, der har mistet sin far og om ting der flyver og som måske kan flyve op til hendes far som hun stadig savner. En fin bog til børn i førskolealderen.“

Læs selv her.

 

Anmeldelse

I Fyens Stift fik bogen en god og grundig anmeldelse, her et citat:

"Bogen henvender sig til barnet i førskolealderen, og den formår at skildre et barn, der kan rumme både stor glæde over sjove forlystelser, iskold slush-ice og et stort savn, og som har en stor fornemmelse af den transcendente virkelighed, hvor hendes far nu er."

Læs hele anmeldelsen her.

.

Køb "Hils far" i signeret udgave

Du kan købe et signeret eksemplar af “Hils far” direkte her.
Inkl. forsendelse inden for Danmark.

"Hils far" på listen over børnebøger om sorg hos organisationen "Børn, Unge og Sorg":

 

"Hils far" på listen over børnebøger om sorg hos Kræftens Bekæmpelse: